Categorieën
Blog

Werk vinden met storytelling

Werk vinden en personeel vinden met storytelling draait om de beleving.

Het is ochtend. De wekker is gegaan. Het eerste wat je doet – nadat je je wekker hebt uitgezet – is een blik werpen op je mobieltje. Je checkt je social media. Want daar gebeurt het. Daar staat iedereen op en vertelt zijn of haar verhaal. Storytelling is een deel van ons leven geworden. Storytelling is het helemaal.

Wake up light

Misschien is het bovenstaande heel herkenbaar. Maar misschien ook niet. Want niet iedereen staat op met zijn mobieltje in de hand. Er zijn nog mensen met echte wekkers. Of ze worden wakker met “wake up lights”. Hoe dan ook. Hoe je ook moge opstaan ’s ochtends, vaak begint je dag na je ontbijt met werk. En soms ook met werk of opdrachten zoeken.

Werk vinden

Vroeger keek je in de krant naar vacatures of de oproepjes op de advertentiepagina’s. Het papier knisperde als je de bladen omsloeg. Soms rook je de inkt nog van de drukpers. Hoe anders is het nu. De meeste mensen “lezen” de krant via hun mobieltje, hun tablet of laptop. Dat knispert niet. Dat ruikt niet. Een heel andere beleving, dus.

drukpers

Storytelling en beleving

En beleving, daar draait het allemaal om. Eigenlijk steeds meer zelfs. Want ons brein is tegenwoordig zo snel afgeleid. De piepjes, de lampjes, de belletjes. Onze aandacht gaat naar al die geluidjes en de concentratie neemt af. Als een artikel niet interessant genoeg is, gaan we snel naar iets anders. We swipen, alsof het Tinder is. Of klikken gewoon weer verder.

Personeel vinden

Tegenwoordig is het best moeilijk gekwalificeerd personeel te vinden. Denk aan technici, medisch specialisten, monteurs of… vrijwilligers. Ze zijn dun gezaaid. En vaak moet je ze wegkapen bij een ander. Dat kan met een hoger loon. Met goede arbeidsvoorwaarden. Maar als je denkt aan ‘beleving’, denk dan ook aan een goed verhaal.

Bedrijfsverhalen in vacatures

Bedrijfsverhalen vertellen in vacatures werkt. Want op die manier kan een mogelijke kandidaat zien hoe het is om bij een bepaalde instantie te werken. Leert de sollicitant alvast de collega’s kennen. Proeft wat de sfeer is. En hoeveel werkdruk er heerst. Maar ook wat er zo mooi is aan werken bij juist jouw organisatie. Beleving trekt aan. Trekt de aandacht. Motiveert.

Opdrachten vinden met een goed verhaal

Hetzelfde geldt voor het vinden van opdrachten of werk. Een goed verhaal laat zien wie je bent. Geeft weer waar het om draait in jouw bedrijf. In plaats van een saaie presentatie volgens een vast stramien, zou je jouw intenties, persoonlijke of bedrijfsprofiel, je strategie, missie en visie in een boeiend verhaal kunnen gieten. Spreek die ander eens aan op het gevoel. Neem ze mee in een spannende reis door jouw bedrijf of in jouw leven.

Meer over storytelling om werk te vinden

Meer hierover vind je op deze websites:

Door formulemtekst

Tekstbureau Formule M vertelt bedrijfsverhalen. Storytelling is dé manier om de aandacht te trekken en ondernemingen hun eigen gezicht te laten zien. Op die manier onderscheiden zij zich van andere, soortgelijke organisaties en kunnen ze de concurrentie aan!

Één reactie op “Werk vinden met storytelling”

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.